marți, 14 septembrie 2010

Expozitie de arta contemporana
Renate Christin : LEBENS-FLUSS DONAU/ FLUVIUL VIEŢII
vernisaj 24 septembrie 2010, Turnul Croitorilor, ora 17





Curator: Andor Kőmives
Cuvânt de deschidere: Ioana Gruiţă-Savu, istoric de artă


Primaria Municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj, Asociaţia Socio-culturală apARTe şi Andor Kőmives, în calitate de curator, avem onoarea să vă invităm la expozitia LEBENS-FLUSS DONAU/ FLUVIUL VIETII a d-nei Renate CHRISTIN din Germania, care va avea loc la Turnul Croitorilor în data de 24 septembrie, 2010, ora 17.
D-na Renate CHRISTIN este un artist vizual foarte activ în plan artistic cu numeroase proiecte de anvergură. Joacă un rol important în ierarhia unor organizaţii de artă din Germania cum ar fi: GEDOK (Federaţia Femeilor Artiste şi a Patronilor de Artă - în sectiunea de artă vizuală) sau IGBK (Comitetul Naţional German al Asociaţiei Internaţionale de Artă) unde este preşedinte, membru şi preşedinte actual al “Kunstverein” (Asociaţiei de Artă) GRAZ e.V. dar şi membră a board-ului pentru ECA (Consiliul European al Artiştilor).
Unul dintre proiectele sale de mare impact şi cu care d-na Christin ne onorează la Cluj prin expoziţia organizată la Centrul de Cultură Urbană - Turnul Croitorilor este LEBENS-FLUSS DONAU/ FLUVIUL VIEŢII, un proiect artistic de o deosebită complexitate, demarat în 1999.
Conceptul artistei a fost de a întreprinde o călătorie pe Dunăre, din Regensburg până în România, pe o distanţă de 2375 km, de a studia socio-economico-cultural viaţa comunităţilor care trăiesc pe malurile fluviului.
Experienţa extraordinară a acestei călătorii a fost cuprinsă într-un jurnal zilnic ilustrat cu fotografii şi desene în care şi-a notat cu mare grijă o serie de aspecte interesante privind condiţia celor ce locuiesc acolo, felul în care aceşti oameni se confruntă cu Fluviul, care-i hrăneşte. La fiecare 25 de Km a înregistrat fotografic malurile fluviului, nu cu acea curiozitate a turistului ci, cu interesul artistului ce vrea să-i înţeleagă pe ceilalţi sub multiple aspecte. Deasemenea, pe parcursul acestui drum acvatic a realizat un amplu material video.
Acest proiect al artistei Renate Christin, prin traseul sinuos parcurs cu mai multe ambarcaţiuni, opriri în diferite porturi, discuţii cu locuitorii din zonă, înregistrarea momentelor mai importante ale călătoriei, a dorit să contribuie la o mai bună înţelegere între oamenii de diferite naţionalităţi care-şi duc viaţa de o parte şi alta a Dunării, la acceptarea lor reciprocă şi de a trăi în pace unii cu alţii.

În forma sa expoziţională finală, proiectul se prezintă ca o video-instalaţie complexă din care fac parte obiecte-memorii, un mega jurnal-obiect, fotografii, hărţi, desene şi picturi, ce invită privitorul să participe la călătoria iniţiatică spre inima Fluviului, un adevărat Fluviu al Vieţii.

Niciun comentariu: